Půjčky Praha

o půjčkách, půjčování a penězích

FINANCE: MMF schválil vyplacení další splátky z úvěru Portugalsku – TASR

FINANCE: MMF schválil vyplacení další splátky z úvěru Portugalsku

Washington 5. dubna (ČTK) – Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil v noci na dnešek vyplacení další splátky v hodnotě 6,79 miliardy USD (5,17 miliardy eur) z úvěru Portugalsku. Inspektoři fondu, Evropské unie a Evropské centrální banky totiž ve svém hodnocení uvedli, že vláda v Lisabonu dodržuje podmínky úvěru a dělá pokroky v reformách, které mají ozdravit veřejné finance země.

„(Portugalsko) Dosáhlo velký pokrok při zavádění reforem, které jsou podmínkou úvěru,“ konstatoval Nema Shafik, člen představenstva MMF, podle něhož se objevují první náznaky, že reformy začínají přinášet ovoce.

Podle Shafik by mohlo letos dosáhnout svého fiskální cíl, kterým je snížení rozpočtového schodku na 4,5% hrubého domácího produktu. Zároveň však vyzval vládu, aby prohloubila reformy pracovního trhu a ekonomiky.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která musela loni žádat o záchranný úvěr Evropskou unii a MMF, protože nebyla schopna získat peníze na obsluhu svých dluhů na finančních trzích. Půjčku v celkové hodnotě 78 miliard eur bude čerpat během tří let.

Informovala o tom agentura DPA.

(1 EUR = 1,3142 USD)

3 bal ed